Op culinair gebied heeft Granada een rijke historie. De stad was ooit in handen van de Moren en ook de Joden waren hier prominent aanwezig en hebben hun culinaire sporen achter gelaten. Deze twee culturen gemixt met mediterrane ingrediënten kenmerken de gastronomie in Granada.
Ontbijten
In Granada ontbijten de meeste mensen in barretjes met een pan tostada con tomate en koffie of een vers glas jus. Rond een uurtje of 11 eten ze een bocadillos. Dit is een broodje die vanaf een warme bakplaat wordt geserveerd. Kiezen is bijna onmogelijk. Er zijn enorm veel verschillende lekkere broodjes en eigenlijk zou je ze allemaal wel willen proeven. Je kunt kleine zoete broodjes eten maar ook een klein hard broodje met bijvoorbeeld inktvis. Andere kleine belegde broodjes zijn met tonijnomelet, sardientjes of een van de overheerlijke kazen.
lunch
De lunch is in Granada de belangrijkste maaltijd van de dag. Vaak is deze warm en heeft deze meerdere gangen. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Ook zie je veel eenpansgerechten en stoofpotjes terug. Dit is nog van vroeger, toen de maaltijden bereid werden op één vuurtje. Er wordt ook veel gebruikt van de verse producten die je in de streek Granada kunt vinden. Je vindt dan ook veel tuinbonen, aubergines en artisjokken terug in de tapas en stoofpotjes. Een bekende combinatie is het gerecht ´tuinbonen met ham´. Een typisch gerecht dat ook wel de specialiteit van Granada wordt genoemd is de Tortilla del Sacromonte. Zeker het proberen waard. Hier zitten wel schapenhersenen in verwerkt.
Dineren in Granada
Wanneer je na de uitgebreide lunch door de stad wandelt, word je overvallen door de rust. De rolluiken zijn naar beneden en de enkele winkels die open zijn, zijn uitgestorven.
Na de uitgebreide middaglunch gaan de meeste mensen in Granada een paar uur slapen of relaxen. Het avondeten is door de middagrust en het warme weer pas laat in de avond. Meestal worden er dan alleen een paar tapas en broodjes gegeten. Restaurants zijn doorgaans ook pas om een uurtje of 8 of 9 in de avond open. In het weekend is het in het zuiden van Spanje niet ongewoon dat men tegen middernacht pas gaat eten.
De lekkerste streekproducten
Wanneer je in Granada bent moet je een keer de bekendste soep uit Andalusië, gazpacho, proeven. De koude groentesoep is heerlijk op de hete zomerdagen die Andalusië kent. De soep is gemaakt van gepureerde groenten. Het moet een paar uur in de koelkast staan, want daardoor wordt de smaak nog intenser. De soep bestaat uit gepureerde tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook en eventueel wat kruiden. Hier wordt oud wit brood aan toegevoegd en erdoorheen gepureerd. Hierdoor krijg je een stevig gebonden soepje. Een stukje Spaanse ‘queso’ maakt de maaltijd compleet.
Ham
Enkele hammen zijn wereldberoemd en smelten bijna op je tong. Ze worden als tapas gegeten, verwerkt in een bocadillo, toegevoegd aan een stoofpotje… ham kan altijd, zo lijkt het bijna wel.
De jámon serrano de ham van het witte varken is perfect, de ham van het zwartte varken, jámon ibérico is subbliem. Als je deze hammen hebt geproefd dan valt elke andere ham in het niet. De hammen worden gezout en gedroogd en soms tot wel 5 jaar bewaard.
Zoet, zoeter, zoetst
Veel zoetwaar zijn overblijfselen van de Moorse en Joodse invloeden. De zoete cakejes, gebakjes toetjes.. je kunt ze overal krijgen. De vitrines van bakkertjes en speciaalzaken staan vol met de zoete en gekleurde traktaties. Een speciaal nagerecht dat zijn oorsprong kent uit de Moorse keuken is een soort rijstpudding. Bij het koken van deze pudding is er kaneel toegevoegd. Dit geeft de pudding nog wat extra diepgang.